Patagonië 2013-2014

De 3405 m hoge Cerro Fitz Roy (rechts) en zijn buurman Poincenot (links).Op 19 december 2013 stonden Jefta Smit en Niek de Jonge als eerste Nederlanders op de top van de 3405 m hoge Cerro Fitz Roy. De Cerro Fitz Roy is gelegen in Patagonië, Zuid-Amerika, en wordt gerekend tot één van de meest moeilijke (klimtechnisch) bergen ter wereld.

Het duo beklom de berg via de zuidoost graat oftewel de “Franco-Argentina” link-up (1000 m, 75°, 6c, 6a/C1 obl.). Hoewel dit een van de makkelijkere routes is op de berg waren de condities verre van makkelijk. Over de gehele route bleek de scheuren volledig verijsd waardoor de voortgang werd vertraagd en een bivak in de wand noodzakelijk was. Net onder de top werden Jefta en Niek overvallen door een beruchte Patagonische storm. Hierdoor werd tijdens de terugtocht nog een nacht in de wand doorgebracht. “Harde rukwinden zoals ik die in de alpen nog nooit heb meegemaakt, sneeuw en spindrift en nauwelijks zicht. Rond half elf begon het donker te worden en hebben we besloten in onze bivakzak te kruipen. De hele nacht bezig geweest met sneeuw buiten te houden en de ledematen warm te houden, het was bizar.” aldus Niek de Jonge op zijn weblog. Zie HIER voor het gehele blogbericht.

Met de beklimming van de Cerro Fitz Roy ontvingen wij de “Herman Plugge Irish Coffee Award”. Deze prijs werd uitgereikt voor de meest aansprekende beklimming van 2013.

Lees HIER de aankondiging van de expeditie.

De expeditie werd ondersteund door:

rab_logo_black

nkbv

lasportiva

logo