Gouden Bergen – 82 x 4000m

Vanaf begin juni 2022 gaan Boris Textor en ik de uitdaging aan om in één seizoen alle bergen in de Alpen van 4000 m en hoger te beklimmen. Volgens de officiële lijst van de ´Union Internationale des Associations d’Alpinisme´ (UIAA) zijn er in totaal 82 bergen met een hoogte tussen de 4000 en 4810 m. Van deze bergen liggen er 34 volledig in Zwitserland, 14 in Frankrijk  en 7 in Italië.  Daarnaast liggen er 12 bergen op de landsgrens van Frankrijk en Italië en 15 bergen op de grens van Zwitserland en Italië.

Waarom vraag je je wellicht af? Nou het is een idee dat gevormd is in de loop der jaren en wat nu na de Corona pandemie een ideaal moment is om het gevoel van ‘verloren tijd’ weer goed te maken. Uiteindelijk is het een uitdaging die we aangaan vanuit onze diep gewortelde passie voor de bergsport. Een uitdaging die we aandurven door onze jarenlange ervaring en ons technisch kunnen. Iets wat we willen doen vanuit onszelf en dus niet vanuit een populariteit. 

Inspiratie voor dit project hebben wij gekregen  door onze klimvrienden Martijn Seuren en Jelle Staleman. Jelle heeft als een van de eerste Nederlanders al deze bergen beklommen in een tijdsbestek van meerdere jaren. En Martijn was een van de eerste Nederlandse klimmers die de 82 bergen bijna had beklommen toen hij helaas is verongelukt op zijn laatste tocht. Bij deze tocht had Martijn zich aangesloten bij de klimlegende Ueli Steck. Ueli was bezig de 82 bergen te beklimmen in recordtijd. Na een onderbreking van zijn klimproject om de uitvaart van Martijn bij te wonen in Nederland heeft Ueli de 82 bergen uiteindelijk in  62 dagen beklommen.

Doelen

Om ons hoofddoel te bereiken hebben we onszelf een aantal nevendoelen gesteld. Dit is voor ons een belangrijk mentaal handvat in de voorbereiding maar zeker ook in de uitvoering van het project.

1. Veilig thuis komen –  Alpinisme is een gevaarlijke sport waarbij veel onvoorziene risico’s aanwezig zijn. Daarom willen we in de eerste plaats zorgen dat we veilig weer thuis komen.

2. Thuiskomen als vrienden –  een klimproject met deze omvang vergt veel fysieke en mentale inspanning. Om onder deze omstandigheden ruim 3 maanden met elkaar op pad te zijn zal, uit eerdere expeditie ervaringen, niet altijd even gemakkelijk zijn. Daarom hebben wij als doel gesteld dat wij als vrienden dit project beginnen maar ook beëindigen. En dit natuurlijk onafhankelijk van het resultaat.  Hiermee willen wij benadrukken en uitstralen dat Alpinisme een prachtige teamsport kan en moet zijn.

3.  82 in 90 dagen –  Alhoewel voor ons alpinisme niet op de eerste plaats een wedstrijd is vinden wij een gezonde sportieve uitdaging aan gaan wel degelijk iets moois. Daarom richten wij ons op de uitdaging om alle 82 4000’ers in de Alpen binnen 90 dagen te beklimmen. Dit doen wij voor onszelf. Puur om te kijken of dit lukt.

Planning

Een gedetailleerde planning overleggen voor een project met deze omvang is zeer lastig door de grote mate van onvoorziene factoren die meespelen. Als voorbereiding is er een gedetailleerde lijst gemaakt van alle 4000 m bergen met locatie, gradatie en succes bepalende factoren. Hierbij is het plan zoveel als mogelijk bergen aan elkaar te rijgen. Hierdoor kunnen we energie besparen en dus hersteltijd verkorten.

Ook zal de lijst gebruikt worden om te kunnen schakelen tussen gebieden indien weer– of andere condities  dit vereisen. De ruim 20 jarige bergsportervaring van beide teamleden zorgen ook voor  een snelle aanpassing van plannen of routes indien nodig.

Wij hebben er in ieder geval enorm veel zin in. Als je het leuk vind kan je ons volgen op deze site, die ik probeer zo goed als mogelijk bij te houden. Ook zal Boris updates plaatsen op zijn Instagram account.

Posted in 4000 m, alpinisme, Blog.