Acclimatiseren

Op dit moment zit ik samen met Boris aan de ontbijttafel in Grächen, een idyllisch gelegen dorpje aan de voet van het Mattertal in Wallis. De klimboeken opengeslagen en de lange lijst met 82 bergen uitgeprint tussen ons in op tafel. “Hey Boris, hoeveel 4000’ers heb jij eigenlijk al beklommen?”

De voorbereiding

Toen Boris en ik in oktober 2021 hadden besloten in de zomer van 2022 dit project aan te gaan wist ik dat ik mij goed moest voorbereiden. Daarom besloot ik een ‘personal coach’ te nemen om zo mijn fitheid te verbeteren. Samen met Michel van B.Outside ben ik een hardloopschema begonnen. Dat ik ook een bouwval van een huis had gekocht en ik hierin 4 dagen per week heb lopen klussen heeft hierin niet altijd mee geholpen. Maar een mentale training was het zeker 🙂 Helaas heb ik de afgelopen 6 weken nauwelijks kunnen hardlopen vanwege een kneuzing in mijn voet. Een flink brok ijs landde pardoes op mijn voet tijdens de laatste trainingsstage met de Expeditie Academie. Dus besloot ik de kneuzing te laten helen. Dan maar minder fit aan het project beginnen en hopelijk zonder pijn in mijn voet.

Acclimatiseren

Donderdag 26 Mei ben ik naar de Alpen gereden. Na een kort bezoek bij Karel in Bern door naar Saas Grund in Wallis. Hier besloot ik een nachtje op Hohsaas te slapen om te wennen aan de hoogte en aan de bergen. Afgelopen weken begon het mentale spel al in mijn hoofd. Ben ik wel fit genoeg? Heb ik wel genoeg getraind? Hoe zal ik herstellen? En vind ik het nog leuk na een aantal weken? Waarom voelen mijn benen moe terwijl ik alleen maar achter een bureau zit?

Vanaf Hohsaas (3200m) heb je een prachtig uitzicht op de Mischabel groep met van links naar rechts de Strahlhorn, Rimpfischhorn, Allalinhorn, Alphubel (boven mijn hoofd), Tasch, Dom, Lenzspitze en Nadelhorn.

Zodra ik begin te lopen voel ik de onzekerheid van mij afglijden. Met elke stap groeit het vertrouwen. Ik kan dit, wil dit en doe het omdat ik het leuk vind. Bij de Weismiesshut twijfel ik nog even om de Jegihorn te beklimmen. “Niek, focus, je bent hier om te acclimatiseren niet om jezelf nu al moe te maken”. Einde middag zet ik de tent op en geniet ik van het alleen zijn en de serene stilte om mij heen. Morgen ontmoet ik Boris en zullen we snel daarna aan ons project beginnen. Omdat het nog vroeg in het seizoen is willen we beginnen op ski’s. Om in 90 dagen alle 4000’ers te beklimmen zullen we heel goed moeten plannen en energie moeten besparen waar we kunnen.

In de tent sla ik sinds lange tijd mijn leesboek weer eens open. Na wat uren lezen val ik met een citaat uit het boek in mijn hoofd in slaap: “Of je nu denkt dat je iets kunt of niet, je hebt altijd gelijk”.

Posted in 4000 m, alpinisme, Blog.